5. dubna 2020

Domácí recyklace baterek z noťasů: 1. Kde vzít notebookové akumulátory?


  Na začátek bych chtěl poděkovat všem, co využili mých referral linků v minulém článku. Vzhledem k tomu, že byl můj článek Kryptoměny: Jak získat vlastní pidikousíček toho digitálního zlata? zatím nejúspěšnější, budu se snažit napsat více takových.

 Ještě než začnete číst, tak Vás chci upozornit, že nesprávnou manipulací s lithium-iontovými akumulátory může dojít k samovznícení nebo i explozi. Za jakékoliv následky způsobené četbou mého webu neberu žádnou zodpovědnost!!!

  V dnešním článku si však od kryptoměn odpočineme a budeme se věnovat recyklaci noťasových akumulátorů v domácích podmínkách. Pro každého elektrovidláka mají tyto akumulátory hodnotu hlavně proto, že se z nich dají vypreparovat li-ion články 18650, z nichž bývá velká část v pořádku. Lithium-iontové články 18650 používá i Elon Musk ve svých elektromobilech. Když jsou dobré pro něj, proč by nebyly dobré pro nás? 😊
 Možná se teď ptáte, jestli není lepší si tyto články prostě koupit? Nebo, kde vezmu zadarmo funkční ntb akumulátory? Vše jsem si dovolil rozdělit na několik kraťoučkých kapitol.

Poznámka: Kraťoučké kapitoly se trochu protáhly, tak z nich nakonec budou samostatné články. 😀


Li-ion články 18650. Podotýkám, že se bude celou dobu bavit o akumulátorech z nich složených. Některé moderní supertenké notebooky již mají speciální placatou baterku pod klávesnicí.



Kde vzít zadarmo ntb akumulátory s funkčními články? A proč by mi je někdo vůbec dával?

 Toto je rozhodně asi první otázka, která člověka napadne. Já Vám prozradím, že i nefunkční ntb akumulátor může obsahovat funkční články. Je to proto, že může odejít jenom nějaký článek a logika akumulátoru (dále jako balancer) posléze odpojí nebo méně dobijí i ostatní články. Mezi články taky může dojít k velkému rozdílu napětí, kdy jeden může mít třeba 4V a druhý 3.8V to pak balancer není schopen dorovnat a nabijí jenom tak, aby se první článek dobil na 4,2V, a vybijí jenom tak, že se druhý článek vybije pouze na vytyčenou mez (třeba 3V). Stačí se zamyslet a člověku dojde, že se všechny články "úplně" nenabijí ani nevybijí (Tím je myšleno, že neprojdou zmíněný cyklus od 3 do 4,2V). Tím potom klesá kapacita akumulátoru jako celku. Ještě chci zdůraznit, že tyto rozdíly v napětí mohou být nepatrné, ale tím, že balancery v ntb akumulátorech jsou celkem šunt, tak je moc nezvládají balancovat a s přibývajícím počtem cyklů (nabití a vybití po určitou mez) se tyto rozdíly napětí zvětšují. Proto se může vaše baterka v notebooku jevit jako naprosto k ničemu, i když je v ní  špatných jen pár článků. 

Balancer - jeden z těch slušnějších a starších, není celý zapatlaný lepidlem


 Takže teď víme, jak to asi funguje, ale pořád nevíme, kde vzít ty "vadné" ntb akumulátory? V první řadě bych zkusil obejít rodinu. Ta toho sice většinou moc nemá, ale můžete se s ní domluvit, že Vám podobné věci budou nechávat na bastlení (Většinou protože Vás nemají rádi a jsou spokojení, když si doma hrajete se šroubovákem a páječkou 😄). Já osobně jsem domluvený v jednom PC servisu, že mi tam staré akumulátory odkládají a místo toho, aby je vozili do sběrného dvora, si je potom vyzvednu. Tuto cestu však příliš nedoporučuji, protože akumulátory, které se v takovýchto servisech objeví už většinou velmi dlouho ležely v noťasech, které byly připojeny celý den k sítí, a v nich bývají již všechny články špatné. Stále se však dají použít v bastlech, které mají minimální spotřebu energie. Třetí a asi nejlepší metoda je brát akumulátory z firem, kde se různým manažerům mění v pracovních strojích baterky okamžitě, aby se nesnižovala jejich pracovní výkonnost. Ovšem zeptat se v jakékoliv firmě (Třeba i takové, která sama akumulátory vyrábí. Tam Vám prý občas dají i nějaké špatně nabodované atd.) chce v prvé řadě koule a v druhé řadě taky velkou dávku štěstí, aby Vám nakonec taky něco dali. :-)

Na závěr pár mích typů. Nejlepší jsou velké baterky, ve kterých je osm nebo i víc článků, tam opravdu bývá jen několik špatných, které to ostatním kazí. Takové ty čtyřčlánkové tyčky bývají většinou komplet kaput.

Doufám, že se Vám můj článek líbil a omlouvám se za případné pravopisné a slohové chyby.
Pokud by jste mě chtěli podpořit, určitě mrkněte na článek: Kryptoměny: Jak získat vlastní pidikousíček toho digitálního zlata? . 

Budu se na Vás těšit u dalšího článku.

 Žijte dlouho a blaze!!!




2 komentáře:

  1. Zajímavé, ale vlastně přemýšlím, proč bych to měl dělat. Vyřazené notebooky vozím do sběrného dvora, kde je, doufám, recyklují. Jediné, co vytahuji, jsou mikrospínače a vypínače z elektrického nářadí. Jako řemeslník vím, že to jsou poměrně poruchové části a naučil jsem se měnit staré za nové. Nebo nové za staré? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Recyklace baterií z notebooků je dobrým příkladem toho, jak můžeme přispět k ochraně životního prostředí. Vždycky mě zajímalo, co s těmi starými bateriemi dělat, ale určitě je potřeba recyklovat všechno co jde. Možná by pomohlo vytvořit web na míru, který by informoval o různých možnostech domácí recyklace. Hodně lidí totiž netuší, co všechno se dá recyklovat a jak správně třídit odpad.

    OdpovědětVymazat